Immunerősítő rendelése

A D-vitamin az immunrendszer legfontosabb támogatója

A kutatások arra világítottak rá, hogy a D-vitamin kulcsszerepet játszik a védekezőképesség aktiválásában. Az eredményt a Koppenhágai Egyetem kutatói a Natura Immunology orvosi folyóiratban publikálták. Ez a felfedezés megmagyarázza azt a tényt is, hogy miért lesznek a fehérvérsejtek egy csoportja, a T-limfociták kevésbé aktívak (ezek az immunrendszer valódi katonái, melyek baktériumokat és vírusokat ölnek) egy olyan betegség esetében, mikor a D-vitamin koncentrációja a vérben alacsony. Garsten Geislet és társai rámutattak arra a tényre, hogy e baktériumölő sejteknek D-vitaminra van szükségük ahhoz, hogy működésbe lépjenek, viszont ha ez az anyag hiányzik a vérből, akkor bizony kellemesen alszanak.

“Amikor idegen anyagot észlelnek a T-sejtek a szervezetben, akkor egyfajta D-vitamint kereső rendszert, vagyis a vitaminra fogékony antennákat fejlesztenek ki magukban. Ez mutatja meg a szervezetnek, hogy a sejtnek szüksége van a vitaminra, amelynek hiányában a sejt aktivízáció elmarad. Ha a T-sejtek nem találnak elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, nem kezdenek el működni” - magyarázta Geisler.

A kutatók szerint az emberi szervezet alvó T-sejtjei nem rendelkeznek vitaminreceptorokkal, sem pedig a PLC-gamma1-nek nevezett enzimmel, amelynek megjelenése szintén összefüggésben van a D-vitaminnal, és amely elindítja a sejtben a specifikus immunválaszt a kórokozókkal szemben.

"A tudósok már régen tisztában vannak azzal, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, és hogy szintén fontos tényezője olyan betegségeknek, mint a rák, a szklerózis multiplex. Azonban arra csak most derült fény, hogy kulcsszerepet játszik a védekezőrendszer beindításában" - állapították meg a kutatók.

Sajnos az emberek többsége D-vitamin hiányban szenved, mivel nem fogyaszt elég tengeri herkentyűt és egyre kevesebbet tartózkodik a napon. Ezért is fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy milyen nagy szükség van a D-vitaminra az emberi szervezetben, hogy leküzdhessük a kisebb-nagyobb betegségeket.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!