A D-vitamin az immunrendszer legfontosabb támogatója

A kutatások arra világítottak rá, hogy a D-vitamin kulcsszerepet játszik a védekezőképesség aktiválásában. Az eredményt a Koppenhágai Egyetem kutatói a Natura Immunology orvosi folyóiratban publikálták. Ez a felfedezés megmagyarázza azt a tényt is, hogy miért lesznek a fehérvérsejtek egy csoportja, a T-limfociták kevésbé aktívak (ezek az immunrendszer valódi katonái, melyek baktériumokat és vírusokat ölnek) egy olyan betegség esetében, mikor a D-vitamin koncentrációja a vérben alacsony. Garsten Geislet és társai rámutattak arra a tényre, hogy e baktériumölő sejteknek D-vitaminra van szükségük ahhoz, hogy működésbe lépjenek, viszont ha ez az anyag hiányzik a vérből, akkor bizony kellemesen alszanak.

D-vitamin-immunerosites

“Amikor idegen anyagot észlelnek a T-sejtek a szervezetben, akkor egyfajta D-vitamint kereső rendszert, vagyis a vitaminra fogékony antennákat fejlesztenek ki magukban. Ez mutatja meg a szervezetnek, hogy a sejtnek szüksége van a vitaminra, amelynek hiányában a sejt aktivízáció elmarad. Ha a T-sejtek nem találnak elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, nem kezdenek el működni” - magyarázta Geisler.

A kutatók szerint az emberi szervezet alvó T-sejtjei nem rendelkeznek vitaminreceptorokkal, sem pedig a PLC-gamma1-nek nevezett enzimmel, amelynek megjelenése szintén összefüggésben van a D-vitaminnal, és amely elindítja a sejtben a specifikus immunválaszt a kórokozókkal szemben.

"A tudósok már régen tisztában vannak azzal, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, és hogy szintén fontos tényezője olyan betegségeknek, mint a rák, a szklerózis multiplex. Azonban arra csak most derült fény, hogy kulcsszerepet játszik a védekezőrendszer beindításában" - állapították meg a kutatók.

Sajnos az emberek többsége D-vitamin hiányban szenved, mivel nem fogyaszt elég tengeri herkentyűt és egyre kevesebbet tartózkodik a napon. Ezért is fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy milyen nagy szükség van a D-vitaminra az emberi szervezetben, hogy leküzdhessük a kisebb-nagyobb betegségeket.

Covid-19 és a D-vitamin

Ma már számos vírus okozta megbetegedés ellen van ellenszer, védőoltás. Azonban az új koronavírus (COVID-19) okozta megbetegedésekre és azok ellen sajnos jelen pillanatban még nincs vakcina. Mit tehetünk akkor, hogy minél nagyobb eséllyel előzzük meg a koronavírus kialakulását? A járványügyi szabályok betartása mellett azonban fontos az immunrendszerünk védelme is. Egy erős immunrendszerrel rendelkező egyénnek kisebb esélye van elkapni a vírust, ha mégis sikerül, akkor viszont könnyebben átvészeli a betegséggel járó tüneteket és időszakot.

Az immunrendszerünk védelméhez és erősítéséhez azonban elengedhetetlen többek között a megfelelő a megfelelő vitaminok pótlása. Kevesen tudják, azonban a D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, valamint az influenza szerű és felső légúti megbetegedések kezelésében is. Ezen tulajdonságainak köszönhetően fontos szerepet kap napjainkban, amikor is a koronavírus járvány gyakorlatilag az egész világot megfélemlíti. A következőkben ismerjük meg a D-vitamin jótékony hatásait és vírusellenes tulajdonságait.

Amit a D-vitaminról tudni érdemes

A D-vitamin feladata a csontok, a vér és a bélrendszer kalciumszintjének szabályzása. Ez a vitamin felel a csontszerkezet és a csontváz megfelelő kialakulásáért. Ezért is előírt a rendszeres D-vitamin pótlás csecsemőkorban. Zsírban oldódó vitaminok közé sorolható, amelyet sokan "napfényvitaminnak" is neveznek. Miért? A D-vitamin nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására. Emellett pedig kicsit különcnek is számít a vitaminok között, hiszen az egyetlen, ami a testben hormonná alakul át.

Hol fejti ki hatásait?

  • szükséges a csontok, fogak, valamint az izmok egészségének fenntartásához és az egészséges fejlődésükhöz
  • fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében
  • jó hatással van a lelki egyensúlyra - hiánya összefüggésbe hozható egyes rákos megbetegedéssel, cukorbetegség kialakulásával és a különféle szívbetegségekkel
  • segítség lehet a nátha, az influenza és a felső légúti megbetegedések ellen, valamint a kezelés során
  • elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását és beépülését
  • támogatja az immunrendszer megfelelő működését

A D-vitamin tehát egy igazán komplex vitaminnak számír, hiszen nem csupán egy adott területre képes kifejteni hatását, hanem az egész testre jótékony hatással van. Ma már számos D-vitamin készítmény segítségével pótolhatjuk ezt a nagyszerű vitamint. Fontos, hogy a lakosság nagy százaléka szenved D-vitamin hiányban, amely okozója lehet akár komolyabb betegségek kialakulásának is.

D-vitamin tartalmú élelmiszerek

A D-vitaminhoz hozzájuthatunk sok szabad levegőn tartózkodás során, megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztásával, továbbá D-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával is. A tengeri halak, a tofu, a joghurt, a tej, a zab és a tojássárgája is kiváló D-vitamin forrás, így érdemes ezeket az élelmiszereket beilleszteni étrendünkbe.

Immunerősítő termékek

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 3590 Ft
Megnézem
Újdonság

CASA NAC por 36 g

CASA NAC por 36 g

Nyákoldó hatású, hatékony immunerősítő antioxidáns, óvja az izmokat a károsodástól, segít a bőr regenerálódásában, megelőzheti az influenza-szerű tüneteket.

Ár: 3390 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea Fehérfagyöngy leveles hajtás 70g

Györgytea Fehér fagyöngy leveles hajtás 70g

Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatással bír, alkalmazható továbbá például sebekre és orrvérzés csillapítására.

Ár: 845 Ft
Megnézem
Újdonság

Flavin7 IsoQuercetin 45db kapszula

Flavin7 IsoQuercetin 45 db kapszula

Magas hatóanyag-tartalommal rendelkező kvercetin étrend-kiegészítő kapszula az immunrendszer erősségéért.

Ár: 7900 Ft
Megnézem
Vélemények (1)