A D-vitamin az immunrendszer legfontosabb támogatója

A kutatások arra világítottak rá, hogy a D-vitamin kulcsszerepet játszik a védekezőképesség aktiválásában. Az eredményt a Koppenhágai Egyetem kutatói a Natura Immunology orvosi folyóiratban publikálták. Ez a felfedezés megmagyarázza azt a tényt is, hogy miért lesznek a fehérvérsejtek egy csoportja, a T-limfociták kevésbé aktívak (ezek az immunrendszer valódi katonái, melyek baktériumokat és vírusokat ölnek) egy olyan betegség esetében, mikor a D-vitamin koncentrációja a vérben alacsony. Garsten Geislet és társai rámutattak arra a tényre, hogy e baktériumölő sejteknek D-vitaminra van szükségük ahhoz, hogy működésbe lépjenek, viszont ha ez az anyag hiányzik a vérből, akkor bizony kellemesen alszanak.

D-vitamin-immunerosites

“Amikor idegen anyagot észlelnek a T-sejtek a szervezetben, akkor egyfajta D-vitamint kereső rendszert, vagyis a vitaminra fogékony antennákat fejlesztenek ki magukban. Ez mutatja meg a szervezetnek, hogy a sejtnek szüksége van a vitaminra, amelynek hiányában a sejt aktivízáció elmarad. Ha a T-sejtek nem találnak elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, nem kezdenek el működni” - magyarázta Geisler.

A kutatók szerint az emberi szervezet alvó T-sejtjei nem rendelkeznek vitaminreceptorokkal, sem pedig a PLC-gamma1-nek nevezett enzimmel, amelynek megjelenése szintén összefüggésben van a D-vitaminnal, és amely elindítja a sejtben a specifikus immunválaszt a kórokozókkal szemben.

"A tudósok már régen tisztában vannak azzal, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, és hogy szintén fontos tényezője olyan betegségeknek, mint a rák, a szklerózis multiplex. Azonban arra csak most derült fény, hogy kulcsszerepet játszik a védekezőrendszer beindításában" - állapították meg a kutatók.

Sajnos az emberek többsége D-vitamin hiányban szenved, mivel nem fogyaszt elég tengeri herkentyűt és egyre kevesebbet tartózkodik a napon. Ezért is fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy milyen nagy szükség van a D-vitaminra az emberi szervezetben, hogy leküzdhessük a kisebb-nagyobb betegségeket.

Covid-19 és a D-vitamin

Ma már számos vírus okozta megbetegedés ellen van ellenszer, védőoltás. Azonban az új koronavírus (COVID-19) okozta megbetegedésekre és azok ellen sajnos jelen pillanatban még nincs vakcina. Mit tehetünk akkor, hogy minél nagyobb eséllyel előzzük meg a koronavírus kialakulását? A járványügyi szabályok betartása mellett azonban fontos az immunrendszerünk védelme is. Egy erős immunrendszerrel rendelkező egyénnek kisebb esélye van elkapni a vírust, ha mégis sikerül, akkor viszont könnyebben átvészeli a betegséggel járó tüneteket és időszakot.

Az immunrendszerünk védelméhez és erősítéséhez azonban elengedhetetlen többek között a megfelelő a megfelelő vitaminok pótlása. Kevesen tudják, azonban a D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, valamint az influenza szerű és felső légúti megbetegedések kezelésében is. Ezen tulajdonságainak köszönhetően fontos szerepet kap napjainkban, amikor is a koronavírus járvány gyakorlatilag az egész világot megfélemlíti. A következőkben ismerjük meg a D-vitamin jótékony hatásait és vírusellenes tulajdonságait.

Amit a D-vitaminról tudni érdemes

A D-vitamin feladata a csontok, a vér és a bélrendszer kalciumszintjének szabályzása. Ez a vitamin felel a csontszerkezet és a csontváz megfelelő kialakulásáért. Ezért is előírt a rendszeres D-vitamin pótlás csecsemőkorban. Zsírban oldódó vitaminok közé sorolható, amelyet sokan "napfényvitaminnak" is neveznek. Miért? A D-vitamin nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására. Emellett pedig kicsit különcnek is számít a vitaminok között, hiszen az egyetlen, ami a testben hormonná alakul át.

Hol fejti ki hatásait?

  • szükséges a csontok, fogak, valamint az izmok egészségének fenntartásához és az egészséges fejlődésükhöz
  • fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében
  • jó hatással van a lelki egyensúlyra - hiánya összefüggésbe hozható egyes rákos megbetegedéssel, cukorbetegség kialakulásával és a különféle szívbetegségekkel
  • segítség lehet a nátha, az influenza és a felső légúti megbetegedések ellen, valamint a kezelés során
  • elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását és beépülését
  • támogatja az immunrendszer megfelelő működését

A D-vitamin tehát egy igazán komplex vitaminnak számír, hiszen nem csupán egy adott területre képes kifejteni hatását, hanem az egész testre jótékony hatással van. Ma már számos D-vitamin készítmény segítségével pótolhatjuk ezt a nagyszerű vitamint. Fontos, hogy a lakosság nagy százaléka szenved D-vitamin hiányban, amely okozója lehet akár komolyabb betegségek kialakulásának is.

D-vitamin tartalmú élelmiszerek

A D-vitaminhoz hozzájuthatunk sok szabad levegőn tartózkodás során, megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztásával, továbbá D-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával is. A tengeri halak, a tofu, a joghurt, a tej, a zab és a tojássárgája is kiváló D-vitamin forrás, így érdemes ezeket az élelmiszereket beilleszteni étrendünkbe.

Immunerősítő termékek

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 2990 Ft
Megnézem

Huminiqum huminsav alapúkapszula 120 db

Huminiqum huminsav alapú kapszula 120 db

Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag vega kapszula. Antioxidáns hatású, növeli az enzimaktivitást, optimalizálja az ásványi anyag-felvételt és megköti a káros anyagokat.

Ár: 5590 Ft
Megnézem
Újdonság

CASA NAC por 36 g

CASA NAC por 36 g

Nyákoldó hatású, hatékony immunerősítő antioxidáns, óvja az izmokat a károsodástól, segít a bőr regenerálódásában, megelőzheti az influenza-szerű tüneteket.

Ár: 3390 Ft
Megnézem
Újdonság

Eurovit Multilong Immunkapszula 60 db

Eurovit Multilong Immun kapszula 60 db

Az Eurovit Multilong Immun egy nyújtott kioldódású, komplex multivitamin készítmény, mely 13 féle vitamint és 13 féle ásványi- és egyéb anyagot tartalmaz, köztük rózsagyökér kivonatot. Magas D-vitamin tartalma (1000 NE = 500 % NRV) hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.

Ár: 2150 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea Fehérfagyöngy leveles hajtás 70g

Györgytea Fehér fagyöngy leveles hajtás 70g

Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatással bír, alkalmazható továbbá például sebekre és orrvérzés csillapítására.

Ár: 845 Ft
Megnézem
Vélemények (1)