Az immunrendszer szerepe és fontossága

Immunrendszer szerepe és fontossága

Szervezetünk védekező rendszere az immunrendszer, amelynek fő feladata, hogy védelmet nyújtson a kórokozókkal, baktériumokkal, vírusokkal és parazitákkal szemben. Az immunrendszer két részből tevődik össze, az egyik a veleszületett immunitás, a másik pedig a szerzett immunitás.

Mit értünk veleszületett immunitás alatt?

A veleszületett immunitás az emberi szervezet elsődleges védelmi vonala, amely már a születés pillanatától jelen van és óvja a testet a különböző kórokozókkal szemben. A védekezési forma olyan kórokozók ellen véd, amelyek potenciálisan árthatnak az egészségre nézve.

A veleszületett immunitásban részt vesznek még a fagociták (falósejtek) is, ezek a fehérvérsejtek egy csoportját képezik, képesek bekebelezni és megsemmisíteni a behatoló mikroorganizmusokat. A legismertebb falósejtek a makrofágok és a neutrofilek, amelyek azonnal reagálnak a fertőzésre és megkezdik a kórokozók eltávolítását.

Az immunrendszer ezen része további különböző molekulákat is előállít, mint például a citokineket, ezek elsősorban a gyulladásos válasz kialakításában segítenek, ezáltal előidézve a fertőzött terület gyógyulását.

Mit értünk szerzett immunitás alatt?

A szerzett immunitás a szervezet speciális védekezési mechanizmusa, lényegében azonosítja és célzottan támadja meg a korábban már megismert kórokozókat. Ez a fajta immunitás képes felismerni, megkülönböztetni a különféle antigéneket és emlékezni rájuk, így hatékonyabb védelmet nyújtva a különböző fertőzésekkel szemben.

A szerzett immunitás két fő sejttípusra épül: a T-limfocitákra és a B-limfocitákra. A T-limfociták közvetlenül támadják meg a fertőzött sejteket és segítenek aktiválni más immunsejteket, míg a B-limfociták antitesteket termelnek, amelyek specifikusan kötődnek az antigénekhez és semlegesítik azokat. A folyamat által a szervezet hatékonyan semlegesítheti a kórokozókat, még mielőtt azok komoly fertőzést okoznának.

A szerzett immunitás az oltások alapelveit is meghatározza, ahol a szervezet szándékosan kis mennyiségben vagy inaktivált formában kapja meg a kórokozót, hogy kellően előkészítse az immunrendszert.

Miért fontos, hogy erősítsük az immunrendszert?

Egy erős immunrendszer képes hatékonyabban ellenállni a fertőzéseknek, gyorsabban reagálni a betegségekre és segíti a szervezetet a gyógyulási folyamatban. Könnyebben kapunk el fertőzéseket, ha gyenge az immunrendszerünk és a betegségek lefolyása is súlyosabb lehet, ezért nem árt odafigyelnünk. Kattints a bővebb információkért: immunerősítés.

Kiknek érdemes nagyobb figyelmet fordítania az immunrendszer erősítésére?

Az életkor előrehaladtával az immunrendszer egyre csak gyengül, ezért az időseknél magasabb a fertőzésveszély. A gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak, hiszen ők még fejlődésben vannak. A súlyos betegségben szenvedők is fogékonyabbak, ilyenek lehetnek a cukorbetegek, daganatos megbetegedésben szenvedők. Ezen kívül bizonyos kezelések is gyengíthetik az immunrendszert, például a kemoterápia vagy a sugárkezelés.

Mit tehetünk, hogy immunrendszerünk erősebbé váljon?

Igyekezzünk egészséges életmódot élni, ebbe beletartozik a táplálkozás, a rendszeres testmozgás, elegendő alvás és a stressz elkerülése. Próbáljunk meg sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, lehetőleg nyers formájukban és figyeljünk a folyadékpótlásra is. Ma már rengeteg étrendkiegészítő is a rendelkezésre áll, amelyek nagyban hozzájárulnak szervezetünk erősebbé tételéhez.

Az étrendkiegészítők szedése tehát egyre népszerűbbé válik, mivel az emberek tudatosabban törekednek az egészségük megőrzésére és a betegségek megelőzésére. A vitaminok elsődleges célja, hogy pótolják azokat a tápanyagokat, amelyek esetleg hiányoznak az étrendünkből, vagy amelyekből nagyobb mennyiségre van szükségünk, hogy az immunrendszer optimálisan működjön.

Az immunrendszer támogatására ideális például a C-vitamin, amely ismert antioxidáns tulajdonságairól. Ezen kívül az E-vitamin és a D-vitamin is meghatározza az immunsejtek megfelelő működését, javítva az immunrendszer válaszképességét. Az ásványi anyagok közül a cink és a szelén is fontos, ugyanis mindkettő befolyásolja az immunrendszer egészséges működését és segítik a sejtek védelmét a károsodásokkal szemben. Ezen kívül homeopátiás készítmények is tudnak kellő támogatást nyújtani az immunrendszernek, de a naturgyógyászatban, gyógynövények között is találhatunk ideális keverékeket.